Images by Kelly Donckers & Jonathan De Maeyer
Ghosts in Town
Gedragen door: Jonathan De Maeyer, Ioana Lupascu, Claire Chassot & Tijana Petrović
Wat kunnen we doen als dorpsdramaturgen in Wortel?
Hoe zijn/kunnen rurale omstandigheden in West- en Oost-Europa met elkaar verbonden (worden)?
Wat maakt een huis tot een thuis?
"Kom hier, kom hier!" Haar stem klonk door de straat en wenkte degenen die haar kenden.
Op de parkeerplaats van café De Guld in Wortel stond een iets hoger dan legaal huis op wielen roerloos na een lange reis. De scherpe en lichtgrijze buitenkant is een vreemde uitnodiging om rond te neuzen.
Vier personen staken ijverig hun handen uit de mouwen om deze ruimte als een thuis te laten voelen, poetsend, vegend, tekeningen ophangend en kaarten vouwend. Ze namen pauzes voor koffie en sigaretten, waardoor de ruimte een beetje rommeliger werd. Ze riepen verlegen naar de voorbijgangers van de zondagse kerkdienst of de cafébezoekers dat ze erbij moesten komen zitten, maar er was weinig animo, en dat was ook goed. De setting was er als een open uitnodiging.
Aan de rechterkant, naast de fietsenstalling, hing een breed doek met een geprinte foto van Bucovina die de ruimte tussen de straat en de parkeerplaats markeerde. Je kon aan beide kanten zien dat dit atypische landschap zijn intrek had genomen tussen twee bomen. Erachter stonden statafels gedrapeerd met doeken met wijnvlekken en verder zag je een open kofferbak van een auto met versnaperingen - sapjes en water. Er was geen backstage bij deze dramaturgie op de parkeerplaats, de podiumachtige plekken waren ingericht voor intiem kletsen, snacken, tekenen en rondhangen. De lucht rook naar koffie, thee en heerlijk stevige zelfgemaakte chocoladekoekjes.
En toen waren er vijf R die stopten in het zicht van het hangende landschap, waarna ze meehielpen. "Kom hier, kom hier!" Haar stem ging weer over de parkeerplaats, en wenkte degenen die haar hoorden om samen op de foto te gaan. En toen waren er acht, zes, twaalf, twintig, zeventien, of meer.
Het regende, misschien maar goed ook. Een kleine groep schuilde in het huis op wielen, duwde het landschap met Kempische opdruk verder naar binnen om ruimte te maken voor elkaar. Ze sprak over haar band met deze plek, de geschiedenis en Ar-tur. Een andere kleine groep nam polaroidfoto's van het vreemde landschap en droogde de druppels op de foto's aan de kleren. Anderen struinden wat rond, op zoek naar niets in het bijzonder, terwijl ze genoten van wat snacks.
Iets na één uur 's middags werden op de toon van Andreea's stem liederen uit Bucovina gezongen. Het publiek danste in een cirkel, een hora noemen ze dat. Deze dans bestaat uit rondjes draaien terwijl je elkaars handen vasthoudt als een grote groep, de nabijheid is zowel ongemakkelijk als vertederend. Sommigen verstrooiden zich, sommigen tolden, en velen namen foto's en glimlachten.
Evenement op 22 oktober 2023 in Wortel Dorp (België), als onderdeel van het Dorpsmakersfestival, georganiseerd door Ar-Tur, platform voor architectuur en ruimte in de Kempen.
Veel dank aan Ar-Tur voor het organiseren van deze gelegenheid, Gheorghiță Macovei van de Sint-Jan Baptistkerk, de collectieve geesten van Seasonal Neighbours, Edith Wouters, Ciel Grommen, Maximiliaan Royakkers, Annelies Hofmans, Sien Beyens, Bo Struyf, Zus & Peter Ouwerkerk van Dorpscafé De Guld, Dirk Vanhaute.
En de vele anderen die op zichtbare en onzichtbare manieren bijdroegen. We zijn blij jullie te hebben ontmoet!