House for Seasonal Neighbours


Contributors: Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers

Hoe creëer je een ruimte waar seizoensarbeiders van hun vrije tijd kunnen genieten en deel kunnen nemen aan de lokale gemeenschap?

Tijdens het plukseizoen in België komen seizoenarbeiders wekelijks samen op één specifieke plek op één specifiek tijdstip: rond 17u00 uur bij de plaatselijke discountsupermarkt. Deze plek werd gevierd tijdens de zomer van 2018. In Borgloon, een klein stadje in het hart van de Belgische fruitstreek met de hoogste concentratie seizoenarbeiders (1/5de van de bevolking) werd een mobiele unit geïnstalleerd.

Het is een huis, ontworpen en gebouwd door Maximiliaan Royakkers en Ciel Grommen als een publieke ruimte voor een private tijd. Twee regionale archetypes, het rijtjeshuis en de containerwoning, werden herschaald, scheefgetrokken en overlapt om een vertrouwde maar tegelijkertijd vervreemdende hybride te vormen. De resulterende mobiele unit werd een tijdelijke gast in het bestaande stedelijke weefsel of een vreemd komisch fragment in de generieke parkeeromgeving. Een symbool voor een hybride sociale leefomgeving, waarbij noties van thuis en gastvrijheid worden bevraagd, en dat voorbijgangers en bezoekers uitnodigde tot discussie.

Gedurende 65 dagen, de maximumperiode die de Belgische wet voorschrijft voor seizoenarbeiders, werd het House for Seasonal Neighbours geplaatst in een veld grenzend aan de supermarkt. Het werd er gebruikt als toevluchtsoord voor anders-zijn, open voor alles behalve werk. Het was een plek voor ontmoeting tussen seizoensburen, voor koffiebijeenkomsten, voor het nemen van selfies en uiteindelijk voor een open gesprek over de veranderende levensomstandigheden in het Haspengouw van vandaag. Er werden drie evenementen georganiseerd om permanente en seizoensgebonden bewoners actief uit te nodigen. (Voor foto's zie het archief op de ‘Kalender’ pagina ︎︎︎)

Een samenwerking van vzw Heisa! en Jeugdhuis 't Biejke, met de steun van Advokatenkantoor Orij, Boerenbond, stad Borgloon, Vocatio Fonds, z33 en Flacc.


contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45