House for Seasonal Neighbours


Contributors: Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers

Hoe creëer je een ruimte waar seizoensarbeiders van hun vrije tijd kunnen genieten en deel kunnen nemen aan de lokale gemeenschap?

Seasonal Neighbours is in 2017 opgericht door Ciel Grommen. Haar fascinatie voor ongewone samenlevingsvormen leidde tot een dialoog met Poolse en Bulgaarse seizoenarbeiders in haar geboortedorp Borgloon; een groep die daar in de zomer 1/5e van de bevolking uitmaakt. Tijdens deze persoonlijke ervaring, die begon met het zij aan zij werken tijdens het fruitplukseizoen, ontdekte Ciel dat haar zomerburen tijdens hun verblijf in België zelden ontsnappen van de boerderij. Het leven beperkt zich hierdoor gedurende een bepaalde periode tot werken en geld verdienen.

Toch was er één specifieke plek en één zeldzaam moment waar seizoenarbeiders elkaar wekelijks ontmoeten en hun rol van arbeider inruilen voor die van consumenten of bewoner: de plaatselijke discountsupermarkt. Met deze interventie wilden Maximiliaan Royakkers en Ciel Grommen deze plek vieren.  Het is een huis, ontworpen en gebouwd als een publieke ruimte voor een private tijd. Twee regionale archetypes, het rijtjeshuis en de containerwoning, werden herschaald, scheefgetrokken en overlapt om een vertrouwde maar tegelijkertijd vervreemdende hybride te vormen. De resulterende mobiele eenheid werd een tijdelijke gast in het bestaande stedelijke weefsel, om een symbool te vormen voor een hybride sociale leefomgeving, waarbij noties van thuis en gastvrijheid worden bevraagd. Het tracht een vreemd, haast komisch, fragment te zijn in de generieke parkeeromgeving en voorbijgangers en bezoekers uitnodigde tot discussie.

Gedurende 65 dagen, de maximumperiode die de Belgische wet in 2018 voorschreef voor seizoenarbeiders, werd het House for Seasonal Neighbours geplaatst in een veld grenzend aan de supermarkt. Het werd er gebruikt als toevluchtsoord voor anders-zijn, open voor alles behalve werk. Het was een plek voor ontmoeting tussen seizoensburen, voor koffiebijeenkomsten, voor het nemen van selfies en uiteindelijk voor een open gesprek over de veranderende levensomstandigheden in het Haspengouw van vandaag. Er werden drie evenementen georganiseerd om permanente en seizoensgebonden bewoners actief uit te nodigen. (Voor foto's zie het archief op de ‘Kalender’ pagina ︎︎︎)

Een samenwerking van vzw Heisa! en Jeugdhuis 't Biejke, met de steun van Advokatenkantoor Orij, Boerenbond, stad Borgloon, Vocatio Fonds, z33 en Flacc.


Website updated in May 2024