Beeld van het huis van de tante van een ex-collega in Roemenië, doorgestuurd via Facebook Messenger.

Houses for a Seasonal NeighbourhoodBijdragers: Maximiliaan Royakkers & Ciel Grommen


Hoe transformeer je een Vlaams voorstedelijk huis tot een residentie voor seizoensmigranten?

Hoe worden/kunnen rurale omstandigheden in West- en Oost-Europa met elkaar (worden) verbonden?

Na twee weken aardbeien plukken in een serre in Hoogstraten, besloten we onze ex-collega's te bezoeken in hun thuisstad Maneuti. De Roemeense families toonden ons trots hun gloednieuwe huizen die gebouwd werden met het geld dat ze verdienden in het buitenland. De huizen, qua indeling en vorm geïnspireerd op westerse voorstedelijke typologieën, worden bewoond op een voor ons eigenaardige manier. De manier van leven lijkt niet helemaal te passen bij de levensstijl die we normaal gezien zouden verwachten bij een dergelijk huis.

Om dit contrast tussen de beschikbare ruimte en de manier van leven te begrijpen, hielp het ons te kijken naar de traditionele huizen op het Roemeense platteland. Daar leerden we dat de huizen en de ruimte eromheen zich ontvouwen tot overlappende zones, ergens tussen openbaar en privé, binnen en buiten. Dit maakt een gemoedelijk samenleven met buren en vee mogelijk, iets wat de vorm en structuur van de hedendaagse huizen niet faciliteert, en ook het Vlaamse platteland in de loop der tijd heeft afgeleerd.

Geïnspireerd door deze observaties willen we de dynamiek van toe-eigening omkeren en het tegenovergestelde doen van onze Roemeense collega's. Vertrekkend van een typische straat op het Vlaamse platteland, waar meestal de voorstedelijke woningtypologie van de fermette wordt bewoond, transformeren we deze situatie naar wat we apprecieren van onze observaties op het Roemeense platteland en creëren een alternatief beeld voor een woning voor arbeidsmigranten.contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45