Beeld van het huis van de tante van een ex-collega in Roemenië, doorgestuurd via Facebook Messenger.


Beelden van de maquette, zoals gepresenteerd in Z33, en de gesprekken errond.

Houses for a Seasonal NeighbourhoodBijdragers: Maximiliaan Royakkers & Ciel Grommen


Hoe transformeer je een Vlaams voorstedelijk huis tot een residentie voor seizoensmigranten?

Hoe worden/kunnen rurale omstandigheden in West- en Oost-Europa met elkaar (worden) verbonden?

Na twee weken aardbeien plukken in een serre in Hoogstraten, besloten we onze ex-collega's te bezoeken in hun thuisstad Maneuti. De Roemeense families toonden ons trots hun gloednieuwe huizen die gebouwd werden met het geld dat ze verdienden in het buitenland. De huizen, qua indeling en vorm geïnspireerd op westerse voorstedelijke typologieën, worden bewoond op een voor ons eigenaardige manier. De manier van leven lijkt niet helemaal te passen bij de levensstijl die we normaal gezien zouden verwachten bij een dergelijk huis.

Om dit contrast tussen de productie van ruimte en vorm en de manier van leven te begrijpen, hielp het ons te kijken naar de traditionele huizen op het Roemeense platteland. Daar leerden we dat de huizen en de ruimte eromheen zich ontvouwen tot overlappende zones, ergens tussen openbaar en privé, binnen en buiten. Dit maakt een gemoedelijk samenleven met buren en vee mogelijk.

Via deze observaties stellen we nu de bebouwde omgeving van het Vlaamse platteland in vraag, meer bepaald zijn meest typische woningtypologie, de fermette. We stellen ons een woning voor arbeidsmigranten voor, geïnspireerd op onze observaties op het Roemeense platteland en gevoed door gesprekken over de gebouwde omgeving en het dagelijkse leven in verschillende Oost-Europese landen; op onze eigen manier gebruik makend van een logica gebaseerd op de toe-eigening van vorm en ruimte.  

Tentoonstelling: Z33 (Hasselt, BE) - 30 januari 2022 > 17 april 2022

Voor de groepstentoonstelling van Seasonal Neighbours in Z33 ontrafelde onze verbeelding zich in een maquette van een prototypische straat in het Vlaamse platteland. In de loop van de tentoonstelling werden gesprekken met verschillende stakeholders (boeren, beleidsmakers, seizoenarbeiders enz.) gecondenseerd in een reeks maquettes; het transformeren, versnijden en bewerken van fermettes. Met veel dank aan Steve en Leen van het fruitbedrijf Hoezaerenbosh in Hoogstraten om ons een job te geven en vrienden te worden, aan onze collega’s  Elena, Adrian, Cornel, Vasilis, Patrick, Marek, David, Ornella,... om zo open en collegiaal te zijn en ons te ontvangen in Roemenië, aan Stebo en samenlevingsopbouw om hun inzichten te delen,...

contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45