SACRED FIRE POT


Bijdragers: dallas collectif (Camille Gaillard & Salomon Tyler)


Kunnen we antivorstsystemen toe-eigenen om een nieuw soort ritueel te ontwikkelen, als symbool voor zorgzaamheid en tijdelijke/punctuele interventies?

Ons onderzoek begon met een fascinatie voor de antivorst toren in de boomgaard waar we een jaar geleden werkten. Het leidde ons tot de ontdekking van een hele reeks anti-vorstsystemen; gaande van de spreiding van "vuurpotten" over een plantage, tot meer mysterieuze en hoogtechnologische objecten zoals windtunnels, ventilatoren, beregeningssystemen en mistdraken. Allemaal hebben ze één en dezelfde specifieke functie: het zorgen voor de bloesems door ze te beschermen tegen late voorjaarsvorst, een bedreiging die maar één of twee weken per jaar aanhoudt.

De vele inspanningen en zware infrastructuren die worden opgezet om de bomen voor slechts zo'n korte periode te beschermen zijn indrukwekkend. We begonnen
ze te zien als een ritueel, vergelijkbaar met traditionele landbouwfeesten, elk jaar terugkerend, kortstondig en intens. Zouden we deze systemen kunnen herinterpreteren om er een nieuw soort ritueel mee te creëren? Een ritueel dat het idee van “zorg dragen voor” thematiseert, een thema zo ondergewaardeerd in onze moderne, post-seizoensgebonden, geïndustrialiseerde maatschappij?  

Onze "heilige vuurpot" is een nieuw ritueel object, een herinterpretatie van de traditionele vuurpot dat verwijst naar haar voorouderlijke kracht als een plaats om samen te komen. Het heeft een ceremoniële vorm en is transporteerbaar door vier mensen. Op 20 maart zal het in een processie over de Romeinse weg doorheen de boomgaarden van Haspengouw worden gedragen, om uiteindelijk bij het fruitbedrijf Pipo in Sint-Truiden te worden aangestoken (meer info hier). Een symbool van zorg, als bewaker van de planten tegen de vorst, beschermer van de toekomstige oogsten en vruchten, en bovenal een vertegenwoordiger van alle elementen en mensen die met eenzelfde kortstondigheid en intensiteit bewegen doorheen deze boomgaarden.


Tentoonstelling: Z33 (Hasselt, BE) - 30 januari 2022 > 17 april 2022


Op de groepstentoonstelling van Seasonal Neighbours in Z33 focusten we op de specifieke temporaliteit van de antivorstsystemen: hun kortstondige aanwezigheid en bijgevolg langdurige opslag in schuren, onherkenbaar en onnuttig wanneer ze geen hoofdrol hoeven te spelen tijdens vriesnachten. We illustreerden dit met foto's genomen door Ode Windels, naast de ‘Sacred Fire Pot’, opgeruimd, gedemonteerd, wachtend om zijn ritueel uit te voeren.


Biografie dallas collectif

Met veel dank aan het fruitbedrijf PIPO in Sint-Truiden, alsook Guy Plevoets en Guido Wevers van “Haspengouwse Zomergasten”, om dit project mee te ondersteunen. 

Bedankt aan de boeren, Vincent Van Kerckvoorde, Gaston Derwael en zijn team van Bel' Export, Peter Pullinckx, Bart Vanhoutte van pcfruit, dat we foto’s mochten nemen van hun antivorstsystemen. 
contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45