Seeds at the table - Audiowandeling


Bijdragers: Ioana Lupașcu & Yacinth Pos


Hoe lang is de reis?


Seeds at the Table is een meanderend gesprek rond koken, recepten van thuis, onkruid, werk, kennisuitwisseling en persoonlijke verhalen over de plaats van vertrek en de plaats van aankomst van seizoensarbeiders. Het onderzoek vond plaats tussen Roemenië en Nederland in dorpen waar verhalen over migratie weerklinken in het dagdagelijkse leven.

Het project zal uitmonden in een experimentele publicatie die meerdere vormen van onderzoek en archivering samenbrengt: een informeel receptenboek gevuld met verhalen, manieren van koken en onze persoonlijke reizen binnen dit project. Enerzijds een diner-interventie geleid door Yacinth Pos op een boerderij in Lelystad waar de maaltijd voortkomt uit een dialoog met de seizoensarbeiders, anderzijds een audiowandeling van Ioana Lupașcu die tot stand kwam na een ongepland bezoek aan het dorp Țibucani in het noordoosten van Roemenië, waar ze de zomers van haar kindertijd spendeerde. 

Audiowandeling door Ioana Lupașcu  

De audiowandeling speelt zich af tussen Roemenië, Nederland, en de geïmproviseerde route gekozen door de bewegende luisteraar. De audiotekst, deels fictie, deels feit, deels herinneringen en abstracties richt zich op hoe verhalen over seizoensarbeid in het buitenland gestalte geven aan het landschap, de architectuur, de gewoonten, het eten en de gesprekken die men tegenkomt in het Roemeense dorp Țibucani. Het klinkt misschien persoonlijk, het is zeker niet ongewoon.

How long is the journey? A finished bathroom, a renovated home, a space to rest at old age or host the children when they visit. How long is the journey? 1000 euros, 5000 euros, a one story house that is a little bit taller than the neighbours. How long is the journey? A place where your mental health, sexual preference and belief are not a misfortune. How long is the journey? Until the children start school, or finish school, or are no longer sharing the house they grow up in.

-

Geluidsontwerp: Maoyi (Peixuan Qiu)
Tekst: Ioana Lupașcu

Mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL. contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45