Seeds at the table - Diner-interventie


Bijdragers: Ioana Lupașcu & Yacinth Pos


Welke verhalen bevat een handvol onkruid?


Seeds at the Table is een meanderend gesprek rond koken, recepten van thuis, onkruid, werk, kennisuitwisseling en persoonlijke verhalen over de plaats van vertrek en de plaats van aankomst van seizoensarbeiders. Het onderzoek vond plaats tussen Roemenië en Nederland in dorpen waar verhalen over migratie weerklinken in het dagdagelijkse leven.

Het project zal uitmonden in een experimentele publicatie die meerdere vormen van onderzoek en archivering samenbrengt: een informeel receptenboek gevuld met verhalen, manieren van koken en onze persoonlijke reizen binnen dit project. Enerzijds een diner-interventie door Yacinth Pos op een boerderij in Lelystad waar de maaltijd voortkomt uit een dialoog met de seizoensarbeiders, anderzijds een audiowandeling van Ioana Lupașcu die tot stand kwam na een ongepland bezoek aan het dorp Țibucani in het noordoosten van Roemenië, waar ze de zomers van haar kindertijd spendeerde. 

Diner-interventie op veganistische boerderij Zonnegoed, Flevoland, onder begeleiding van Yacinth Pos

Hoe kunnen we lokale kennis uitwisselen en openlijk praten over persoonlijke ervaringen in de landbouwindustrie? Hoe kan ik mensen op een spontane manier bij elkaar brengen en ruimte maken voor dialoog? Ik had een sterk verlangen om contacten te leggen met de seizoensarbeiders die vanuit hun thuisland naar Nederland reizen, maar ik wist niet zeker wat de beste manier was om deze dialoog op een zachte manier tot stand te brengen.

Tijdens mijn bezoek aan Zonnegoed, een veganistische boerderij in Flevoland, leerde ik over de oogst, het productieproces, de taken van de arbeiders, de planten en het onkruid die rond de boerderij groeien en hun gebruik in andere culturen. Een in Nederland veel voorkomend onkruid, de zuring, is in Polen bijvoorbeeld een populair ingrediënt dat vaak in soepen wordt gebruikt. Als kok raakte ik geïnteresseerd in wat de seizoenarbeiders klaarmaken als avondeten en of ze planten of onkruid gebruiken.

Het onderzoek ontwikkelde zich in een reeks veldverkenningen waarbij ik lokaal eetbaar onkruid bestudeerde op de boerderij en bezoeken bracht aan de woonvoorzieningen waar de seizoenarbeiders leven. Ik gebruikte eten als conversation starter om zo recepten en persoonlijke verhalen uit te wisselen. Deze ervaringen vormden het menu voor het diner dat werd georganiseerd in de woonvoorzieningen van boerderij Zonnegoed. Een gemeenschappelijke tafel bracht personeel, seizoensarbeiders, een vertaler en wij kunstenaars samen, maar ook lokale onkruiden, bloemen en gewassen, ingrediënten uit de Poolse winkel op wielen en frisdrank uit de supermarkt. Er ontstond een spontaan gesprek over eten, werktijden, leefomstandigheden, buitenlandse bureaucratie en het weg zijn van huis. De avond werd afgesloten met een groepsfoto en stapels tupperware met restjes eten voor later.

-


Mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL.


contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45