Seeds at the table


Bijdragers: Ioana Lupașcu & Yacinth Pos


Seeds at the Table is een meanderend gesprek tussen kunstenaars Ioana Lupașcu en Yacinth Pos, en seizoenarbeiders op een plaats van aankomst (Nederland) en een plaats van vertrek (Roemenië). Het gesprek begint bij recepten van thuis, hoe je kan koken met onkruid, en loopt verder uit naar culturele uitwisselingen, werkomstandigheden, en andere persoonlijke verhalen. Het project wordt tastbaar gemaakt in een dinerinterventie, een audiowandeling en een publicatie die dieper op het proces ingaat.

I am looking at her looking at them looking at me

How long is the journey? A finished bathroom, a renovated home, a space to rest at old age or host the children when they visit. How long is the journey? 1000 euros, 5000 euros, a one story house that is a little bit taller than the neighbours. How long is the journey? A place to rest where your mental health, gender and belief are not a misfortune. How long is the journey? Until the children start school, or finish school, or are no longer sharing the house they grow up in. How long is the journey?

Deze audiowandeling - deels fictie, deels feit, deels herinneringen en abstracties - speelt zich af tussen Roemenië en Nederland, evenals de plaatsen waar de luisteraar doorheen wandelt terwijl hij luistert naar de drie sonische hoofdstukken. Ik was geïnteresseerd in hoe verhalen over seizoensarbeid in het buitenland vorm geven aan het landschap, de architectuur, de gewoonten, het eten en de gesprekken in het dorp waar ik de zomers uit mijn kindertijd spendeerde. Het klinkt misschien persoonlijk, het is zeker niet ongewoon.

Op de groepstentoonstelling van Seasonal Neighbours in Z33 presenteerde Seeds at the Table zich via een reeks beelden uit de onderzoeksprocessen in Roemenië en Nederland. In het midden van deze foto’s stond een zak, gevuld met een ton zwarte aarde, waarvan de bovenste lagen een mix van onkruidzaden bevatten. De bezoeker kon een beetje aarde opscheppen en mee naar huis nemen. Ook werd een boekje aangeboden met de onkruidrecepten uit de dinerinterventie, en een QR-code die linkt naar de audiowandeling.

Je kan de audiowandeling ook hier beluisteren in het Nederlands en hier in het Engels.

Biografie Ioana Lupașcu

Een heel bijzonder woord van dank gaat uit naar mijn moeder, Mihaela, voor het delen van deze reis en inzichten met mij, evenals de vrienden, buren, onbekenden die hun verhalen met ons aan tafel hebben gedeeld in Țibucani en aan boord. Yacinth Pos, ik ben diep dankbaar voor onze inspirerende samenwerkingen!

Dank aan Maoyi Qui voor het tot leven brengen van de tekst met een speelse soundscape; Hannah Kalverda voor de genuanceerde vertaling naar het Nederlands en Filp voor productionele assistentie. Shout out naar Ciel voor de voortdurende generositeit en steun; Ewoud, Ines, Marco, Marika, Max, Mona en Paula voor het lezen, luisteren en reageren op vroege concepten.

Mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL. Website updated in May 2024