Seeds at the table


Bijdragers: Ioana Lupașcu & Yacinth Pos


Welke verhalen bevat een handvol onkruid?


Seeds at the Table is een meanderend gesprek tussen kunstenaars Ioana Lupașcu en Yacinth Pos, en seizoenarbeiders op een plaats van aankomst (Nederland) en een plaats van vertrek (Roemenië). De dialoog gaat over recepten van thuis, manieren van koken met onkruid, culturele uitwisseling, werkomstandigheden, en andere persoonlijke verhalen. Het project manifesteert zich in een dinerinterventie, een audiowandeling en een publicatie die dieper op het proces ingaat.

And a Dash of Dialogues

Diner-interventie onder begeleiding van Yacinth Pos

Vanuit een sterk verlangen om contacten te leggen met de vele seizoenarbeiders die elk jaar naar Nederland reizen om te helpen bij de oogst, meldde ik me aan bij een uitzendbureau. Ik werd ingeschakeld op grote akkers, waar mijn taak bestond uit onkruid trekken tussen de wortels vandaan. Het fascineerde me dat het onkruid dat op het veld en rond de boerderij groeit door de arbeiders herkend werd, omdat ze het in hun land gebruiken. Een in Nederland veel voorkomend onkruid, de zuring, is in Polen bijvoorbeeld een populair ingrediënt dat vaak in soepen wordt gebruikt. Zo raakte ik als kok geïnteresseerd in wat de seizoenarbeiders klaarmaken als avondeten en of ze planten of onkruid gebruiken.

Het onderzoek ontwikkelde zich in een reeks veldverkenningen waarbij ik lokaal eetbaar onkruid bestudeerde op de boerderij en bezoeken bracht aan de woonvoorzieningen waar de seizoenarbeiders leven. Ik gebruikte eten als conversation starter om zo recepten en persoonlijke verhalen uit te wisselen. Deze ervaringen vormden het menu voor het diner dat werd georganiseerd in Zonnegoed, een veganistische boerderij dat ik als uitvalsbasis gebruikte voor mijn onderzoek in de omgeving van Flevoland. Een gemeenschappelijke tafel bracht personeel, omwonenden seizoenarbeiders, een vertaler en wij kunstenaars samen, maar ook lokale onkruiden, bloemen en gewassen, ingrediënten uit de Poolse winkel op wielen en frisdrank uit de supermarkt. Er ontstond een spontaan gesprek over eten, werktijden, leefomstandigheden, buitenlandse bureaucratie en het weg zijn van huis. De avond werd afgesloten met een groepsfoto en stapels tupperware met restjes eten voor later.

Op de groepstentoonstelling van Seasonal Neighbours in Z33 presenteerde Seeds at the Table zich via een reeks beelden uit de onderzoeksprocessen in Roemenië en Nederland. In het midden van deze foto’s stond een zak, gevuld met een ton zwarte aarde, waarvan de bovenste lagen een mix van onkruidzaden bevatten. De bezoeker kon een beetje aarde opscheppen en mee naar huis nemen. Ook werd een boekje aangeboden met de onkruidrecepten uit de dinerinterventie, en een QR-code die linkt naar de audiowandeling. Je kan de audiowandeling ook hier beluisteren in het Nederlands en hier in het Engels.

-

Veel dank aan alle seizoenarbeiders die zich tijdens mijn bezoekjes voor me openstelden en mee aten, aan Joost van Strien en het personeel van boerderij Zonnegoed voor alle hulp en gastvrijheid, aan vertaalster Kasia Wlodarczyk die de taalkloof overbrugde en actief meedacht en natuurlijk aan Ioana Lupascu voor de boeiende samenwerking.

Mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL.


contact: info@seasonalneighbours.com ; +32 476 37 65 45